Äänestäjän vastuu ja toivo: Pohdintoja Suomen tulevaisuudesta

29.01.2024

Viime viikkojen poliittinen ilmapiiri Suomessa on ollut jännittynyt, mutta huipentuen presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen tuloksiin, suurin yllätys oli itse asiassa yllätyksettömyys. Heti kun ääntenlaskenta alkoi, oli selvää, ketkä kaksi ehdokasta pääsisivät jatkoon. Kokoomuksen ehdokas Alexander Stubb ja valitsijayhdistyksen Pekka Haavisto, vihreiden tukema, selvittivät tiensä jatkoon. Stubb keräsi noin 27 prosentin ja Haavisto 26 prosentin ääniosuuden.

Vasemmistoliiton Li Andersson, jonka kanssa minulla oli lähimmät arvot, ei valitettavasti saavuttanut tarpeeksi tukea jatkoon pääsemiseksi presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella. Hänen näkemyksensä Suomen NATO-jäsenyydestä, ihmisoikeuksista ja sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta resonoi syvästi kanssani. Erityisesti Anderssonin kriittinen suhtautuminen Israeliin ja sen toimiin palestiinalaisia kohtaan oli minulle merkittävä. Oli pettymys nähdä, että näin vahvat ja tärkeät arvot eivät saaneet laajempaa kaikupohjaa vaaleissa. Anderssonin ajatus tasa-arvoisemmasta ja sosiaalisesti oikeudenmukaisemmasta Suomesta sekä hänen rohkea asenteensa kansainvälisissä kysymyksissä olisivat olleet arvokkaita suunnannäyttäjiä maailmalle.

Huojentavaa oli, että perussuomalaisten Jussi Halla-aho ei päässyt jatkoon. Hänen menestyksensä olisi mielestäni voinut lähettää virheellisen viestin Suomen arvoista maailmalle. Halla-ahon nationalistiset ja konservatiiviset näkemykset olisivat saattaneet vahingoittaa Suomen mainetta avoimena ja moniarvoisena yhteiskuntana. Suomen on tärkeä säilyttää maineensa edistyksellisenä ja ihmisoikeuksia kunnioittavana valtiona.


Toisella kierroksella edessä on vaikea valinta. Vaikka suosikkini ei ole enää mukana, olen päättänyt tukea Pekka Haavistoa. Haavisto edustaa arvoja, jotka ovat minulle tärkeitä: ihmisoikeuksien kunnioittamista ja moniarvoista yhteiskuntaa. Hänen diplomaattinen lähestymistapansa ja kansainväliset suhteet ovat avainasemassa tulevaisuuden Suomen kannalta.

Äänestämällä Haavistoa, en ainoastaan tee arvovalintaa, vaan myös lähetän viestin millaisessa Suomessa haluan elää. Hänen kannatuksensa on ääni rauhan, inhimillisyyden ja kestävän tulevaisuuden puolesta - toivo paremmasta, avoimemmasta ja yhdenvertaisemmasta Suomesta.

Demokratia on prosessi, jossa jokaisen ääni on merkittävä. Vaikka ensisijainen suosikkini ei jatkanutkaan, on tärkeää osallistua äänestysprosessiin ja tukea jäljellä olevista ehdokkaista sitä, joka parhaiten edustaa omia arvojani. Toisen kierroksen äänestyspäätös ei ole helppo, mutta se on mahdollisuus vaikuttaa maamme suuntaan seuraavaksi kuudeksi vuodeksi.

Tämä vaali on osoitus demokratian toimivuudesta ja äänestäjien voimasta. Kun yksi ovi sulkeutuu, toinen avautuu. Vaikka päätös tukea Haavistoa oli vaikea, erityisesti hänen epäselvän kantansa vuoksi Israelin suhteen, se kumpuaa silti halusta nähdä Suomi, joka edistää yhdenvertaisuutta, kestävää kehitystä ja avoimuutta. Vaikka Haaviston ja Anderssonin arvot osin käsittelivät samoja teemoja, kuten sosiaalista oikeudenmukaisuutta ja ihmisoikeuksia, Haaviston varovainen lähestymistapa kansainvälisiin konflikteihin, kuten Israelin ja Palestiinan väliseen tilanteeseen, teki valinnasta haasteellisen. Tästä huolimatta, Haaviston näkemykset muissa keskeisissä kysymyksissä, kuten ympäristön suojelu ja moniarvoisen yhteiskunnan edistäminen, ovat linjassa omien arvojeni kanssa.

Odotan, että Pekka Haavisto ottaa vahvemmin kantaa tärkeisiin ihmisoikeuskysymyksiin. Erityisesti Israelin toimet palestiinalaisia vastaan tulisi saada päättymään mahdollisimman nopeasti. Tämänkaltaiset kansainväliset kysymykset ovat keskeisiä rauhan ja oikeudenmukaisuuden edistämisessä.

Vaalit ovat demokratiamme ydin, ja jokainen ääni muovaa maamme tulevaisuutta. Kun toisen kierroksen äänestyspäivä lähestyy, on tärkeää muistaa, että jokaisen äänellä on merkitystä. Äänestämällä voimme varmistaa, että Suomi pysyy polulla, joka kunnioittaa yhdenvertaisuutta, kestävää kehitystä ja avoimuutta.

Muistutan jokaista äänestäjää osallistumaan toiselle kierrokselle, vaikka oma suosikki ei olisikaan jatkossa. Jokainen äänestys on merkittävä askel kohti tulevaisuutta, ja meillä on mahdollisuus muokata maamme poliittista maisemaa ja lähettää viesti siitä, millaisia arvoja suomalaiset pitävät tärkeinä. Äänestäminen on sekä vastuu että mahdollisuus, ei ainoastaan itsellemme, vaan myös tuleville sukupolville.

Kiitos, kun luit blogipostauksen!