Gazan ja Libanonin lapset sodan keskellä – apua tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan

17.10.2024
Lähi-idän konfliktit ovat vaikuttaneet erityisen raskaasti siviileihin ja lapset ovat näiden kriisien suurimpia uhreja. Gazan ja Libanonin lasten tilanne on traaginen ja heidän avuntarpeensa on valtava. Konfliktin keskellä lapset joutuvat elämään jatkuvan väkivallan ja pelon varjossa, ilman turvaa tai perustarpeiden täyttymistä.

Vuoden 2024 kesään mennessä Gazassa on pommitettu 307 koulua, jotka ovat toimineet siviilisuojina ja opetuksen keskuksina. Pommitukset ovat tuhonneet monia näistä rakennuksista kokonaan, mikä estää lapsia saamasta koulutusta. Lisäksi 1,9 miljoonaa gazalaista on joutunut jättämään kotinsa, ja heistä puolet on lapsia. Monet näistä lapsista elävät leiriytyneinä tilapäisoloihin, joissa ei ole riittävää suojaa, ruokaa tai puhdasta vettä. Tilanne on erityisen vaikea, sillä humanitaarisen avun pääsy alueelle on jatkuvasti estetty tai viivästynyt, mikä lisää lapsille koituvaa vaaraa.

Gazan konfliktit kärjistyivät lokakuussa 2023, kun Hamas hyökkäsi Israeliin ja Israel vastasi voimakkain sotilaallisin toimenpitein. Israelin vastatoimet Gazassa ja lisääntyvä jännitys Länsirannalla sekä Itä-Jerusalemissa ovat luoneet laajamittaisen humanitaarisen kriisin. Samanaikaisesti Libanonissa Hizbollah on kiihtynyt ja tehnyt iskuja Israelin suuntaan, mikä on johtanut Israelin vastaiskuihin ja sodan laajenemiseen. Tuhannet lapset Libanonissa ovat myös joutuneet kärsimään näistä sotatoimista: kouluja on suljettu, lapsia on kuollut ja suuri määrä ihmisiä on joutunut jättämään kotinsa.

Libanonin tilanne oli haastava jo ennen nykyistä kriisiä. Maan talous oli romahtanut, ja monet perheet elivät köyhyydessä. Sotatoimien seurauksena tilanne on pahentunut entisestään, ja lasten pääsy peruspalveluihin, kuten terveydenhuoltoon ja koulutukseen, on heikentynyt dramaattisesti. Lisäksi Libanonissa on jo 1,5 miljoonaa syyrialaispakolaista, mikä on lisännyt maan haavoittuvuutta.

On muistettava, että sodassa on kansainväliset säännöt, joista keskeisimpiä on siviiliväestön suojelu. Lapset kuuluvat erityisen suojelun piiriin, mutta Gazan ja Libanonin nykyisessä tilanteessa nämä säännöt jäävät usein huomiotta. Iskuja kohdistetaan siviilikohteisiin, ja humanitaarisen avun jakelu estetään, mikä rikkoo räikeästi kansainvälistä humanitaarista oikeutta. Tilanne on ihmisoikeuskatastrofi, ja siitä kärsivät eniten kaikkein haavoittuvimmat – lapset.

Kansainvälisen yhteisön on toimittava nopeammin ja tehokkaammin tilanteen ratkaisemiseksi. Tulitauko on välttämätön, jotta humanitaarinen apu pääsee perille ja lasten elämä saadaan turvattua. Auttaminen ei ole vain hallitusten tai järjestöjen tehtävä, vaan jokainen meistä voi osallistua tukemalla humanitaarista työtä. Plan ja muut järjestöt tekevät parhaansa toimittaakseen lapsille välttämättömät tarvikkeet, kuten ruokaa, vettä, suojaa ja terveydenhuoltopalveluja, vaikka olosuhteet ovat vaikeat.

Lapset eivät valitse sotaa, mutta he kantavat sen raskaimmat seuraukset. Meidän on varmistettava, että heidän oikeutensa turvalliseen ja ihmisarvoiseen elämään toteutuvat, ja että he saavat mahdollisuuden rakentaa tulevaisuutta ilman pelkoa. Lahjoitukset ja tuki humanitaariseen apuun ovat nyt tärkeämpiä kuin koskaan.

Kiitos, kun luit blogipostauksen!