Johtajuuden puute Orpon hallituksessa – Li Anderssonin näkemykset työmarkkinakiistasta

15.03.2024

Viime aikoina Suomen poliittisessa maisemassa on puhaltanut kylmät tuulet, erityisesti työmarkkinoilla. Kansanedustaja Li Anderssonin tuoreet kommentit A-studiossa resonoivat syvästi omien havaintojeni ja käsitysteni kanssa. Anderssonin mukaan Petteri Orpon johtama hallitus on tehnyt tietoisen valinnan ohjata maatamme kohti työtaisteluiden myrskyä, samalla kun se on asettunut vankasti työnantajapuolen tueksi. Tämä strategia on minun silmissäni synnyttänyt ennenäkemättömän työmarkkinakriisin, jossa selkeän johtajuuden puute hallitukselta on kaikkea muuta kuin hyväksyttävää.

Mielestäni ratkaisu nykyiseen pattitilanteeseen ei ole rakettitiedettä. Orpon hallituksen olisi syytä kutsua ammattiyhdistysliike neuvottelupöytään ilman ennakkoasenteita ja työskennellä yhdessä kohti kokonaisvaltaisia työmarkkinauudistuksia. Se, että ammattiyhdistykset ovat jo ilmaisseet avoimuutensa rakentaville muutoksille, mutta hallitus pysyy passiivisena, paljastaa mielestäni huolestuttavan suhtautumisen nykyhallinnolta.

Lisäksi on tärkeää korostaa, että Perussuomalaisten on lopettava välittömästi leikkausten karnevalisointi, jos he haluavat, että kukaan ottaa heidät enää tulevaisuudessa tosissaan. Sosiaaliturvan leikkausten ylistäminen ei ole vain epäinhimillistä, vaan se myös eristää puolueen ja heikentää sen uskottavuutta niiden ihmisten silmissä, joiden etuja he väittävät ajavansa.

Kansainvälisen yhteisön reaktiot, erityisesti EU-parlamentissa, antavat ymmärtää, etten ole yksin kritiikissäni. Iratxe Garcian voimakkaat sanat Orpon hallitusta kohtaan ja muun maailman pettymys sen politiikkaan vahvistavat näkemystäni, että Suomen nykyinen poliittinen suunta on huolestuttava. Kritiikki ei rajoitu vain kotimaan rajoille, vaan se kantautuu kansainvälisille areenoille, mikä heijastaa huonoa kuvaa Suomesta demokraattisena ja työntekijöiden oikeuksia kunnioittavana maana.


Minusta näyttää siltä, että Orpon hallituksen lähestymistapa on perustavanlaatuisesti ristiriidassa pohjoismaisen neuvotteluperinteen kanssa. Se on astunut vaarallisen askeleen kohti itäeurooppalaista mallia, joka ei palvele suomalaisen yhteiskunnan etuja. Tämä strategia ei vain vaaranna työntekijöiden oikeuksia, vaan se myös uhkaa maamme taloudellista vakautta ja sosiaalista koheesiota pitkällä tähtäimellä.

Olen vahvasti sitä mieltä, että on aika Orpon hallituksen havahtua ja kääntää kurssiaan. Työmarkkinaosapuolten välinen yhteistyö, avoimuus ja todelliset neuvottelut ovat ainoa tie eteenpäin. Meidän on palattava pohjoismaisiin arvoihimme, jotka perustuvat keskinäiseen kunnioitukseen ja yhteistyöhön. Ainoastaan tällä tavoin voimme rakentaa oikeudenmukaisemman ja vakaamman tulevaisuuden kaikille suomalaisille.

Kiitos, kun luit blogipostauksen!