Miten Trumpin toinen kausi muuttaa maailmaa? Katse Suomeen ja Eurooppaan

08.11.2024

Donald Trumpin valinta Yhdysvaltain presidentiksi toiselle kaudelle on merkittävä käännekohta, jolla tulee olemaan laajoja vaikutuksia niin Yhdysvalloissa kuin kansainvälisesti. Trumpin toinen kausi jatkaa hänen aiemmin aloittamaansa linjaa, joka haastaa perinteisiä liittoumia ja toimintatapoja. Hänen toisen kautensa aikana Yhdysvaltain suhtautuminen demokratiaan, ympäristöpolitiikkaan ja kansainväliseen yhteistyöhön voi syventyä entistä nationalistisemmaksi, ja sen vaikutukset tuntuvat pitkään myös Euroopassa ja Suomessa.

Trumpin uudelleenvalinta on monille merkki populistisen ja kansallismielisen ajattelun vahvistumisesta. Hänen ensimmäinen kautensa toi esiin retoriikkaa ja päätöksiä, jotka kyseenalaistivat monia pitkäaikaisia liittoutumia, kuten NATO:n ja vetäytymistä tärkeistä kansainvälisistä sopimuksista, kuten Pariisin ilmastosopimuksesta. Ympäristöpolitiikassa Trump siirsi Yhdysvaltojen painopistettä pois ilmastonmuutoksen torjunnasta ja leikkasi rahoitusta useilta kansainvälisiltä järjestöiltä, mikä heikensi merkittävästi globaalia ilmastoyhteistyötä. Toisella kaudellaan Trump saattaisi jatkaa tällä linjalla ja mahdollisesti vahvistaa suuntausta, jossa Yhdysvallat asettaa oman etunsa globaalin yhteistyön edelle. Tällä voi olla laajoja vaikutuksia myös siihen, miten muut maat suhtautuvat omiin ilmastositoumuksiinsa.

Trumpin kriittinen suhtautuminen Natoon voi tuoda esiin merkittäviä turvallisuuspoliittisia muutoksia. Mahdollisuus, että hän voisi jopa heikentää Natoa tai vetää Yhdysvallat ulos liittoumasta, saattaa asettaa Euroopan uudenlaiseen asemaan puolustuskysymyksissä. Tämä voisi kannustaa Euroopan maita ottamaan suuremman vastuun omasta puolustuksestaan, mikä voi lopulta koitua hyväksi: EU-maiden yhteistyö puolustuksen alueella voisi vahvistua ja Eurooppa voisi rakentaa omavaraisempaa puolustusstrategiaa. Heikentyvä Nato saattaisi myös lieventää jännitteitä Venäjän ja muiden Nato-maiden välillä, kun liittouma ei olisi yhtä vahva, mikä voisi luoda mahdollisuuksia diplomatialle ja jännitteiden rauhoittamiselle.

Euroopassa Trumpin toinen kausi voi antaa lisää tilaa ja näkyvyyttä äärioikeistolaisille liikkeille ja kansallismielisille poliitikoille, jotka vastustavat Euroopan unionin integraatiota ja kannattavat vahvempaa kansallista päätöksentekoa. Nämä ryhmät saattavat nähdä Trumpin uudelleenvalinnan vahvistuksena omille tavoitteilleen ja pyrkimyksilleen kyseenalaistaa nykyiset kansainväliset rakenteet. Tämä kehitys voi lisätä jännitteitä Euroopan unionin sisällä, kun jäsenmaiden välillä syntyy näkemyseroja yhteisistä tavoitteista ja arvoista. Näin ollen Euroopan sisäinen yhtenäisyys voi joutua koetukselle, mikäli eri maissa seurataan Yhdysvaltojen esimerkkiä.

Myös Suomessa Trumpin valinta toiselle kaudelle voi synnyttää keskustelua ja jakaa mielipiteitä. Suomessa populististen äänten voimistuminen on havaittavissa ja Trumpin kaltaisten poliitikkojen menestys muualla saattaa rohkaista vastaavia liikkeitä myös kotimaassa. Tämä voisi johtaa tilanteeseen, jossa suomalaiseen politiikkaan syntyy enemmän kahtiajakoa, ja yhteiskunnallinen keskustelu polarisoituu entisestään. Trumpin voitto voi inspiroida kotimaisia ääriliikkeitä ja lisätä painetta päätöksenteossa erityisesti kysymyksissä, jotka koskevat kansallista suvereniteettia ja kansainvälistä yhteistyötä.

Kuitenkin huoli tästä tilanteesta voi myös toimia voimavarana. Trumpin valinta toiselle kaudelle voi kannustaa kansalaisia entistä päättäväisemmin toimimaan oikeudenmukaisemman, ympäristöystävällisemmän ja osallistavamman yhteiskunnan puolesta. Vaikuttaminen omassa yhteisössä, heikompiosaisten oikeuksien puolustaminen ja aktiivinen osallistuminen ilmastotalkoisiin ovat tapoja, joilla voimme torjua populismin ja ääriliikkeiden leviämistä. Näin voimme myös vahvistaa demokraattisia arvoja ja lisätä yhteiskunnallista yhteenkuuluvuutta.

Vaikka tulevaisuus voi tuntua epävarmalta, aktiivinen toiminta yhteisten arvojen ja tavoitteiden puolesta antaa meille voimaa ja toivoa. Maailman monimutkaisuus vaatii meiltä sitoutumista ja päättäväisyyttä – tämä hetki muistuttaa meitä siitä, että voimme rakentaa kestävää tulevaisuutta myös epävarmoina aikoina.