Vasemmistoliiton vaalimenestys ja Perussuomalaisten tappio: Politiikan muutoksen tuulia

19.06.2024

Vasemmistoliitto saavutti merkittävän voiton eurovaaleissa, nostamalla kannatustaan 10,4 prosenttiyksikköä ja nousemalla Suomen toiseksi suurimmaksi puolueeksi. Tämä oli huikea saavutus, erityisesti puheenjohtaja Li Anderssonin henkilökohtaisen äänimäärän ollessa 247 604 ääntä – suurin yksittäiselle eurovaaliehdokkaalle Suomessa annettu äänimäärä.

Anderssonin karisma ja kyky puhua selkeästi vaikeistakin poliittisista kysymyksistä ovat keskeisiä tekijöitä hyvän vaalituloksen takana. Olennaisempi selitys löytyy kuitenkin vasemmistoliiton johdonmukaisesta toiminnasta ilmastonmuutoksen torjunnassa, ympäristösuojelussa, ihmisoikeuksien puolustamisessa, oikeusvaltioperiaatteiden ja työntekijöiden oikeuksien edistämisessä. Näistä asioista suomalaiset ovat nyt äänestäneet.

Vaikka kokoomus voitti vaalit, eurovaalien tulos osoittaa myös ovea Orpon ja Purran hallitukselle. Yli 55 prosenttia äänestäneistä äänesti oppositiopuolueita, mikä osoittaa kokoomuksen, perussuomalaisten, kristillisdemokraattien ja ruotsalaisen kansanpuolueen politiikan kannatuksen hupenemista. Kokoomuksen vaalivoittoa selittää matala äänestysprosentti, sillä hyvin toimeentulevat kokoomusäänestäjät ovat aktiivisimpia äänestäjiä. Perussuomalaisten romahduksen syy on ilmeinen: puolueen todellinen poliittinen linja on paljastunut eduskuntavaaleissa äänestäneille, eikä kannatusta enää tule entiseen malliin.

Perussuomalaisten vaalitappion syyt

Perussuomalaisten vaalitappio johtuu monista tekijöistä, joista yksi keskeinen on puolueen epäonnistuminen vaalilupaustensa täyttämisessä. Äänestäjät ovat pettyneet, ja tämä on heijastunut kannatuksen laskuna. Tämä pettymysten sarja on tehnyt äänestäjät epäluuloisiksi puolueen kykyyn toteuttaa lupauksiaan, mikä on johtanut ennätyksellisen alhaiseen kannatukseen​.

Toinen merkittävä tekijä on perussuomalaisten keskittyminen maahanmuuttoon ja EU-kriittisyyteen, joka ei resonoi laajemmin suomalaisten äänestäjien keskuudessa. Vain pieni osa suomalaisista pitää maahanmuuttoa elämän ja kuoleman kysymyksenä, mikä on rajannut puolueen vetovoimaa laajemmassa äänestäjäkunnassa. Vihreät ja vasemmistoliitto ovat myös onnistuneet vetoamaan nuorempiin, ympäristö- ja ihmisoikeusasioista kiinnostuneisiin äänestäjiin, mikä on vienyt tuulta perussuomalaisten purjeista​.

Lisäksi puolueen sisäiset ristiriidat ja skandaalit ovat heikentäneet sen imagoa. Erityisesti erot puolueen sisällä ja julkiset kiistat ovat antaneet kuvan epävakaasta johdosta, mikä on vaikuttanut negatiivisesti puolueen yleiseen uskottavuuteen ja houkuttelevuuteen​.

Sebastian Tynkkynen on ollut yksi harvoista perussuomalaisista, joka on aktiivisesti tuonut esiin Euroopan unionin päätösten merkitystä Suomelle. Hänen johdonmukainen kampanjointinsa oli suurin syy, miksi hän oli ainoa läpi päässyt perussuomalainen Euroopan unioniin. Tynkkynen osasi muita perussuomalaisia paremmin kertoa, miksi Euroopan unionin vaalit ovat niin tärkeät ja tämä viesti resonoi hänen kannattajiensa keskuudessa tehokkaammin​​.

Tulevaisuuden näkymät

Eurovaalien henki ja innostus kantavat pitkälle ja siivittävät valmistautumista ensi kevään aluevaaleihin ja kuntavaaleihin. Suomalaiset ovat nyt näyttäneet, ettei oikeistohallituksen hyvinvoinnin leikkauspolitiikka kelpaa. Seuraavan kerran uutta suuntaa päästään näyttämään ensi keväänä ja valmistautuminen siihen on jo alkanut.

Näiden vaalien tulokset ovat selvä osoitus siitä, että suomalaiset arvostavat johdonmukaista, periaatteellista politiikkaa, joka ottaa huomioon niin ilmaston, ympäristön kuin ihmisten oikeudet. Vasemmistoliiton menestys ja perussuomalaisten tappio kertovat politiikan kentän muutoksesta, jossa vastuullisuus ja selkeät linjaukset nousevat yhä tärkeämmiksi. Tulevat vaalit näyttävät, jatkuuko tämä suuntaus ja millaisia vaikutuksia sillä on Suomen politiikassa laajemmin.

Kiitos, kun luit blogipostauksen!