Ylen uusi kannatusmittaus
Lokakuun aikana tapahtui muutoksia poliittisessa maisemassa, kun suosituimman puolueen asema kääntyi sosiaalidemokraattien hyväksi. SDP kasvatti kannatustaan lähes kolmella prosenttiyksiköllä syyskuuhun verrattuna ja ohitti kokoomuksen, joka on pitänyt kärkipaikkaa.
Tutkimusjohtaja Tuomo Turja Taloustutkimuksesta kertoo, että SDP on nyt saanut huomattavasti enemmän kannatusta kokoomukselta kuin aikaisemmin. Lisäksi SDP kerää kannatusta myös muilta punavihreiltä puolueilta sekä selvästi enemmän aiemmin passiivisilta äänestäjiltä ja pienpuolueilta.
Kokoomuksen suosio laski 1,3 prosenttiyksikköä ja heillä on nyt vajaat 20 prosenttia kannatuksesta, mikä on laskua verrattuna eduskuntavaalien tulokseen.
Sosiaalidemokraateille mitattiin lokakuussa 23,5 prosentin kannatus, mikä on heidän korkein kannatus lukema huhtikuun vaalien jälkeen. Suurimpana oppositiopuolueena he ovat nostaneet kannatustaan yli kolmella prosenttiyksiköllä.
SDP:n uusi puheenjohtaja Antti Lindtman on saanut vahvan alun. Puolue on oppositiona arvostellut hallituksen talous- ja työllisyyspolitiikkaa.
Vasemmistoliiton kannatus nousi syyskuussa, mutta lokakuussa se laski takaisin 8,5 prosentin tasolle. Sekä vasemmistoliiton että vihreiden kannatus on kuitenkin selvästi korkeampi kuin eduskuntavaalien tulokset. Tämä kasvava tuki punavihreille puolueille viestii siitä, että yhä useammat ovat heränneet todellisuuteen leikkausten vaikutuksista koko yhteiskuntaan, erityisesti pienituloisiin.
Hallitukselle ensimmäisen välikysymyksen esittänyt keskusta ei ole onnistunut nostamaan kannatustaan. Oma näkemykseni on, että Keskustan kannatuksen nousu on epätodennäköistä nykyisessä tilanteessa. Tuntuu siltä, että puolue ei onnistu herättämään kiinnostusta ihmisten keskuudessa. He eivät tuo mielestäni esiin selkeitä tavoitteita tai visiota siitä, millaisia asioita he todella ajavat eduskunnassa. Tämä puuttuva selkeys ja innostuksen puute voivat olla merkittäviä tekijöitä, jotka estävät heidän kannatuksensa kasvun. Lisäksi olen vakaasti sitä mieltä, että Keskustan tulisi vakavasti harkita puheenjohtajan vaihtamista. En näe, että Annika Saarikko pystyisi merkittävästi nostamaan Keskustan kannatusta nykyisessä tilanteessa.
Perussuomalaisten kannatuksen lasku tasaantui lokakuussa. Heidän kannatuksensa on nyt 17,3 prosenttia, hieman vähemmän kuin syyskuussa. Puolueen suosio on laskenut lähes kolme prosenttiyksikköä eduskuntavaaleista.
Pienistä puolueista Liike Nyt lähes kaksinkertaisti kannatuksensa lokakuussa. Tutkimusjohtaja Turjan mukaan Liike Nyt vaikuttaa vakiinnuttaneen kannattajakuntaansa paremmin. Puolueen puheenjohtaja Harry Harkimo on ollut esillä sekä eduskunnassa että presidenttiehdokkaana.
Pääministeri Petteri Orpolla (kok.) on huolia kokoomuksen ja koko hallituksen kannatuksen laskusta.
Toukokuussa hallitus esitteli ensimmäisen budjettiesityksensä, mutta vaikka tehtiin säästötoimia, valtio joutuu ottamaan velkaa 11,5 miljardia euroa.
Oppositiopuolueet moittivat hallitusta köyhien leikkaamisesta ja hyvätuloisten verotuksen keventämisestä. He myös muistuttavat kokoomuksen lupauksesta vaalikampanjassa, että valtion velkaantuminen pysähtyy.
Talouskeskustelun vaikutuksesta neljän hallituspuolueen yhteiseen kannatukseen on havaittavissa laskua. Eduskuntavaaleissa kokoomus, perussuomalaiset, RKP ja kristillisdemokraatit saivat yhteensä 49,4 prosentin kannatuksen. Nyt hallituspuolueiden kannatus on 45,1%, joka on huomattavaa laskua eduskuntavaaleista.
Orpo ja työministeri Arto Satonen (kok.) miettivät hallituksen työelämän uudistusten vaikutuksia poliittiseen ilmapiiriin.
SAK:n johdolla palkansaajajärjestöt ovat vastustaneet hallituksen työelämäuudistuksia ja luvassa on kovempia vastatoimia marraskuussa.
Ammattiyhdistysliike on erityisen huolissaan ansiosidonnaisen työttömyysturvan leikkauksista, työrauhalainsäädännön kiristämisestä ja paikallisen sopimisen lisäämisestä. SAK:n toimet näyttävät aktisoivan myös sosiaalidemokraattien äänestäjäkuntaa.
Lähde: Ylen kannatusmittaus: SDP karkasi kokoomukselta